Szivárványos pisztráng
Oncorhynchus mykiss

Szivárványos pisztráng 

latin: Oncorhynchus mykiss
szlovák: Pstruh dúhový
angol: Rainbow trout

rend: Lazacalakúak (Salmoniformes)
család: Lazacfélék (Salmonidae)
élelem: mindenevő, ragadozó

életkilátása: 10 évig
ivarérettségét:  2. év
szaporodás ideje:  október - január
általános méret:  25 - 40 cm
maximum:  120 cm

Méretek: 25 cm

Védettség: 1.1 - 4.15.4

Megjelenése 

Alakja: Teste hosszú, megnyúlt, oldalt kissé lapított, magas faroknyéllel. A hát- és a farokúszó között zsírúszója van. A kisméretű pikkelyekből az oldalvonal mentén 135-150, a zsírúszó és az oldalvonalak között (az oldalvonalak pikkelyeit is beleértve) 14-19 (de legtöbbször 16) található. Az ekecsont fogazottsága: a lemez hátulsó peremén többnyire 4 fogvan; a nyél erősen hajlott, egy vagy két sorban fogazott. A szivárványos pisztráng feje kisebb és tompább, mint a sebes pisztrángé, és felső állcsontja (maxilla) kissé rövidebb, de azért szájnyílása széles.
Színezete': Fejét, testét, hát-, zsír-, és farokúszóját számos fekete petty és pont tarkítja. Oldalvonala mentén széles, vöröses hosszsáv húzódik, mely a szivárvány színeiben ragyog, és a hímen pompás látványt nyújt. Sötét vizekben, amelyekben a pisztrángot nem lehet könnyen felismerni, vöröses csíkja erősen kiviláglik. Tiszta vízben a teste szinte láthatatlan.
Mérete: Az állat testhossza 25-40 centiméter, legfeljebb 120 centiméter és testtömege elérheti a 7-10 kilogrammot.

Előfordulása 

A szivárványos pisztráng eredetileg Észak-Amerikában volt honos, Új-Mexikótól egészen az Aleut-szigetekig. A múlt század végén a világ minden részére szállítottak és helyeztek ki ikrákat és fiatal halakat, hogy életképes populációk telepedjenek meg az új területeken.
Létezik egy igazi édesvízi alak is, amely a Sierra Nevada folyóiban és tavaiban él. 1880-tól kezdődően betelepítették Európába. 

Életmódja 

A kis halak rajokat alkotnak; amint elérik a 3 kilogrammos testtömeget, magányossá válnak és területhez kötődnek. Tápláléka rovarok, ebihalak, kis halak, békák és giliszták. Az élettartam az élőhelytől függően változik; de általában a szivárványos pisztrángok nem élnek 7 évnél tovább. Kaliforniában állítólag tudnak néhány olyan példányról, amely 11 évet élt.

Szaporodása 

Az ivarérettséget két- három éves korban éri el. Az ívási időszak az elterjedési helytől függően eltérő: decembertől májusig (Közép-Európa), márciustól áprilisig (Amerikai Egyesült Államok). A pisztráng ívófészket készít, ami azt jelenti, hogy a patakmederben megtisztogat egy területet és a kavicsok közé vájt mélyedésbe rakja az ikráit. A nőstény testkilogrammonként 1600-2000 ikrát rak. Az ivadék 45-90 nap alatt kel ki. A fiatalok gyorsan nőnek.