Sebes pisztráng
Salmo trutta

Sebes pisztráng  

latin: Salmo trutta
szlovák: Sebes pisztráng
angol: Trout

rend: Lazacalakúak (Salmoniformes)
család: Lazacfélék (Salmonidae)
élelem: mindenevő, ragadozó

életkilátása: 20 évig
ivarérettségét: 2-4. év
szaporodás ideje: október - február
általános méret: 20 - 40 cm
maximum: 110 cm

Méretek (cm): 25

Védettség: 9.1. - 4.15.

Megjelenése 

Alakja: A sebes pisztráng teste erősen nyújtott, oldalról lapított, háta élőhelye szerint változó magasságú, faroknyele magas. A hát- és farokúszó között zsírúszó van. Pikkelyei kicsinyek, 110-120 az oldalvonal mentén, 14-19 (többnyire 16) a zsírúszó és az oldalvonal között (beleértve az oldalvonal pikkelyeit is). Feje tompa orrú, szájnyílása széles (a szemek mögé ér). Az alsó kopoltyúív 2-5 felső és alsó kopoltyútüskéje gomb, a középsők pálcika alakúak. Az ekecsont fogazottsága: a lemez 2-6, a nyél 9-18 foggal, ezek többnyire kettős sorban helyezkednek el. A fiatalok farokúszója kimetszett, az öreg példányoké csaknem egyenes.
Színezete: Teste zöldes vagy barnás. Oldalán sötét, valamint az oldalvonalon végig és alatta fehér udvarral körülvett vörös pettyek vannak. Zsírúszója világos, piros pettyekkel.
Mérete: Testhossza 20-40 centiméter, legfeljebb 110 centiméter.

Előfordulása 

A sebes pisztráng majdnem egész Európa területén, beleértve Izlandot is, Anatóliában és a Kaukázus déli részén megtalálható. A Volgában is vannak állományai.

Életmódja 

A sebes pisztráng kavicsos vagy görgeteges talajú, oxigéndús hideg folyó- és állóvizek lakója. Tápláléka mindenféle vízben mozgó apró állat, de elkapja a repülő rovarokat is.

Szaporodása 

Október és február között ívik, a nőstény testkilogrammonként körülbelül 1000-1200 ikrát sekély mélyedésbe rak. A kelési idő 2-4 hónap.