Býčko čiernoústy
Neogobius melanostomus

Býčko čiernoústy

latinsky: Neogobius melanostomus
maďarsky: Feketeszájú géb
anglicky: Round goby

rad: ostriežotvaré
čeľaď: býčkovité
potrava: všežravec
dĺžka života: 5 rokov

pohlavná dospelosť: 2. rok
doba rozmnožovania: apríl - jún
bežná veľkosť: 5 až 20 cm
maximum: do 25 cm

lovná miera: nestanovená

doba hájenia: nestanovená

Je malá ryba s jemným telom, ktoré sa vyznačuje výraznou čiernou škvrnou na prvej chrbtovej plutve. Ich oči sú veľké a mierne vyčnievajú z hornej časti hlavy a rovnako ako väčšina býčkov, guľatí býčkovia majú panvové plutvy, ktoré sa zlievajú do jedného panvového sacieho disku na bruchu. Dorastajú do dĺžky 10 - 25 cm a ich váha sa pohybuje v rozmedzí od 5 kg až do 78 kg, v závislosti od veku. Samce sú väčšie než samice. Nemajú plynový mechúr a preto sa pohybujú skákavým pohybom. Mladé jedince (menej než 1 rok) sú sivé. Počas dospievania sa ich sfarbenie obohacuje a čierne, hnedé a olivovo zelené škvrny. Samce v období rozmnožovania majú atramentovo čierne sfarbenie. Samce a samičky sú ľahko rozpoznateľné vďaka tvaru ich urogentiálnej papily, ktorá je biela až šedá u samcov a hnedá a krátka u samíc.

Vyskytuje sa v oblasti Čierneho mora a Azovského mora pozdĺž pobrežia a vo všetkých sladkých vodách a ich povodiach, v pobrežných jazerách a lagúnach. V riekach Krymu a Kaukazu: Mezib, Pshada, Vula, Kodori a Çoruh. Dokážu prežiť aj v slanej vode a preto sa nachádzajú aj sladkovodných a aj v morských ekosystémoch. Býčkovia, ktorí žijú v sladkých vodách požadujú vodu mineralizáciou 18-24%. Preferujú plytčinu s piesočnatým alebo kamenným dnom a hĺbkou 1 - 17 metrov. Živia sa mäkkýšmi, kôrovcami, červami, rybími ikrami, malými rybami a larvami hmyzu. Samica môže klásť vajíčka až šesťkrát v období kladenia, ktoré zaberá od apríla do septembra. Počas tohto obdobia sa samce sťahujú z hlbšej vody, kde prezimujú a do plytších vôd sa sťahujú počas začiatku obdobia párenia. Samce strážia hniezda s vajíčkami a taktiež strážia aj novo vyliahnuté mláďatá. Vajcia sú veľké 4 mm x 2,2 mm. Samica kladie niekedy až 5000 vajíčok, o ktoré sa neskôr stará samec tak, že ich často premiešava a tým im okysličuje vodu.